2016-08-22 16:30:25• hírek • MTI

Ősi műemlékek a vallási fanatizmus áldozatai között

Számos értékes ősi műemlék esett a vallási szélsőségesek áldozatául Ázsia- és Afrika-szerte az elmúlt években. Hétfőn a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) első alkalommal vont felelősségre egy vádlottat vallási és történelmi műemlékek megsemmisítése miatt.

A hágai per vádlottja Ahmad al-Mahdi al-Faqi iszlamista szélsőséges aki, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló, Anszár ed-Dín nevű szélsőséges csoporthoz tartozik. Az Anszár ed-Dín 2012-ben 14, több száz éve épült muszlim mauzóleumot tett a földdel egyenlővé a Mali északi részén, egy oázis mellett épült Timbuktuban. A fanatikusok a muszlim tudósok földi maradványainak helyet adó, az UNESCO világörökségi listáján szereplő építményeket bálványimádás színhelyeinek tartják. A lerombolt mauzóleumokat azóta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) helyreállította. A szélsőségesek pusztításától mindössze két mauzóleum menekült meg.

A nyugat-afrikai város aranykorában sok muszlim tudós dolgozott a térség tudományos központjának számító Timbuktuban, ahol könyvtár és híres muszlim egyetem is működött.

De nem Timbuktu volt az egyetlen ősi város, amely a vallási szélsőségesek rombolásának áldozatává vált. A szíriai Palmüra szintén UNESCO-listás, helyenként több ezer éves műemlékeinek nagy részét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet porrá zúzta 2015-ben.

Mar Elian

Az IÁ hatalmas pusztítást végzett az uralma alá vont területek történelmi emlékhelyeinek körében: Szíria középső részén, a Szent Eliánról elnevezett, ötödik századból származó, terméskövekből épített keresztény kolostort (Mar Elian, fotó) a szélsőségesek 2015-ben ledózerolták, és a rombolásukról készített felvételeket az interneten is közzétették. A dzsihadisták megszentségtelenítették a szíriai katolikusok egyik központjának számító templomot, és a 285-ben a rómaiak által meggyilkolt vértanú, Elián földi maradványait is kiásták.

Az Iszlám Állam több ezer éves, az asszír időkből származó szobrokat semmisített meg az észak-iraki Ninive tartomány székhelyén, Moszulban is a városi múzeumban és egy régészeti lelőhelyen. A radikálisok emellett buldózerekkel rombolták le a Moszultól délre található történelmi várost, Nimrúdot (Kalhu vagy Kalah) is.

A vallási fanatizmussal járó rombolás nem új keletű: 2001-ben tálib szélsőségesek az afganisztáni Bámiján-völgyet őrző Buddha-szobrokat robbantották fel. Az ismeretlen művészek által sziklába vájt két figura Afganisztán iszlám előtti múltjának jelképe volt.

De nem csak muzulmán szélsőségesekre jellemző a más vallásúak történelmi műemlékeivel való könyörtelen bánásmód: 1992-ben hindu fanatikusok az észak-indiai Uttar Prades szövetségi államban található Babri-mecsetet változtatták romhalmazzá, hogy helyén hindu szentélyt emelhessenek. A Bábur mogul uralkodó által 1528-ban építtetett ajodhjai mecset helyén állítólag egykor egy hindu templom állt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: